Tradičné Nórske jedlá

Údený losos-  je najznámejším škandinávskym jedlom svetovej kuchyne. V Nórsku ho dostanete v mnohých variantách, napríklad s mišanými vajíčkami, kôprom na sendviči alebo s horčicovou omáčkou. 

Rakfisk - rybí pokrm zo pstruha. Mäso sa nechá nasolené 2-3 mesiace fermentovať a neskôr sa konzumuje zasurova. Ako príloha sa podáva chlieb alebo zemiaky s omáčkami.

Fårikål - norské národné jedlo. Ide  o skopové mäso s kostí s dusenou kapustou a čiernym korením varené po dobu niekoľkých hodín. Podáva sa so zemiakmi. Fårikål znamená v preklade "ovca v kapusta" a tradične sa pripravuje a konzumuje posledný štvrtok v septembri. 

Lefse je tradičný plochý nórsky chlieb pečený na rozpálenej peci. Táto placka sa pripravuje zo zemiakov, múky, masla, mlieka a kyslej smotany. Lefse sa dochucuje napr. maslom, škoricou, sladkým syrom gomme a ešte celou radou ďalších pochutín. 

Jarlsberg - jemný polotvrdý syr z kravského mlieka, ktorý má veľké otvory podobne ako švajčiarsky Emmental. Má ľahko nasladkú a orechovú príchuť. Charakteristické diery má na svedomí baktéria ktorá je prirodzene prítomná v mlieku a pri výrobe syra sa do nej umelo znovu pridáva.

Káva - nórsky národný nápoj. Nóri sú v spotrebe kávy na hlavu druhí na svete za Fínskom. Káva sa pije k raňajkám, spolu s dezertom po hlavnom jedle a je tiež obvyklé pozvať niekoho napr. na šálku kávy a koláč. Nóri majú najradšej horkú čiernu kávu. Káva je tiež súčasťou obľúbeného škandinávskeho koktejlu karsk, ktorý obsahuje kávu spoločne s vodkou alebo domácou pálenkou a lyžičkou cukru. 


Zdroj: https://www.mundo.cz/norsko/kuchyne

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky